tisdag 26 januari 2010

Rykande provtryck

Igår landade provtrycket av Blankaholmsboken, som jag skrev om i förra inlägget. Ett par småjusteringar bara, sen åker manuset till tryck för gott och ska landa i mångfaldigad version om ett par veckor. Boken blir klar i god tid till årets seminarium, med andra ord!

Boken blir på ungefär 200 sidor, med totalt 14 olika artiklar. Innehållet är brett och speglar vidden av den forskning som just nu pågår kring Ostkustens forntid och kulturhistoria. Många nya upptäckter och idéer presenteras, bland annat en exposé över hällristningsfynd de senaste 30 åren, bronsålderssvärdet från Oskarshamn, silverskatten från Hellerö, skålgropsfynden vid Snäckedalsgravfältet, stenåldershuset i Runsbäck med mycket mera. Vi trycker boken hos Books on Demand i Visby, och den kommer att finnas till salu via deras nätbokhandel så snart den är klar. Tills dess, visst är framsidan snygg?



Ludvig Papmehl-Dufay, KLM/Linnéuniversitetet

måndag 25 januari 2010

NU är den klar – Gladhammar rapporten!


Efter idogt arbete är den nu äntligen klar. Förundersökningen som genomfördes i somras höll på i ca tre veckor och under den tiden gjordes en omfattande kartering av de lämningar som fanns både vid gruvområdena vid Holländarefältet och Sohlbergsfältet men även vid Hyttan. En hel del schakt togs också upp för att se hur stratigrafin i områdena såg ut och för att se om där fanns några äldre bevarade lämningar under alla varphögar.

Alla resultat finns nu att läsa i rapporten. Materialet blev så omfattande att vi valde att göra två volymer av rapportresultaten. Rapporten innehåller mycket bild och kartmaterial. Rapporten är nu också tillgänglig på museets hemsida under "arkeologiska rapporter".

Knappt har rapporten hunnit svalna förrän nästa etapp är på gång. Nu väntar en särskild undersökning av vissa områden och länsstyrelsen har nu lagt ut ärendet på anbud.


Nicholas Nilsson
KLM

tisdag 19 januari 2010

Blankaholmsseminariet igen och i tryck

Det händer saker, trots att det inte alltid syns här på bloggen... Här kommer lite kort skvaller om saker som är på gång inom den närmaste månaden. Mer info kommer när den finns.

Under sista helgen i februari anordnar Michael Dahlin för tredje året i rad ett tvådagarsseminarium i Blankaholm på temat "Forntid längs ostkusten". Håll utkik på hans egen blog för schema och detaljer kring anmälan. De två första upplagorna av Blankaholmsseminariet har varit mycket välbesökta och uppskattade. Jag kan som medredaktör stolt meddela att föredragen från dessa båda seminarier inom kort kommer att finnas i tryckt version! Boken ges ut av Västerviks museum i samarbete med Studiefrämjandet och Samhällsföreningen Blankaholm-Solstadström, som också alla tre är med och sponsrar seminariet. Boken, som kommer att stå klar till årets seminarium, innehåller 14 artiklar skrivna av arkeologer och forskare verksamma längs ostkusten. Tillsammans täcker de in så gott som hela förhistorien, och faktiskt även lite historisk och modern tid. Flera spännande nyfynd presenteras i detalj. Mycket stenålder och bronsålder kan utlovas.

Innehållet kommer att presenteras mer i detalj här framöver. Jag har just skickat hela manuset till tryck, och får ett provtryck förhoppningsvis inom några dagar. Sen kommer väl boken om några veckor... Tills dess får ni nöja er utan bild, men jag kan lova att framsidan är snygg!

Ludvig Papmehl-Dufay, KLM/Linnéuniversitetet