tisdag 26 oktober 2010

Rapport från en badort i oktober

Jag tror inte att alla skulle tycka att det var självklart att åka till stranden så här i slutet på oktober. Men jag och min kollaga Nicholas Nilsson packade glatt väskorna och drog till Köpingsvik för att under tre dagar förundersöka en av Ölands mest fornlämningsrika platser.

Köpingsvik är en av de platser på Öland där flest arkeologiska undersökningar har ägt rum om man ser till yta, antal grävningar och tid. Platsen bär spår av boplatser från sten- och bronsålder med gravar och monument men även gravar från äldre järnålder och vendeltid har påträffats. Stora undersökningar har tidigare gett oss en god bild av den vikingatida/medeltida hantverksplatsen och hamnen som legat här. Men trots att de tidigare undersökningarna gett mycket intressanta resultat så är de av fragmentarisk art. Det gör att varje ny undersökning bidrar med ny kunskap som kan hjälpa oss förstå platsens kontinuitet och komplexitet.

Med det här i huvudet och med lite extra förväntan och spänning i kroppen åkte jag och Nicholas ut till platsen för undersökningen. Som man kunde förvänta sig så bjöd oktober på blandad väderlek med allt från hällregn till frost och is men vi fick också en av de mest underbara dagarna med sol där vi stod i den finkorniga sanden. Efter första dagens schaktning kunde vi konstatera att platsen, som undersöktes med anledning av att fastighetsägaren vill utveckla campingen, bär spår av många års exploatering. Omblandade lager som emellanåt såg ut som en bättre tigerkaka varvades med mer fyndrika lager där visst inslag av järn kunde identifieras av vår metallexpert.

En av de mest spännande resultaten av undersökningen var att vi förmodligen påträffat rester av den strandmur som löpt längs med Köpingsviken under vikingatid/medeltid. Strandmuren har påträffats vid tidigare undersökningar, men då längre mot nordost. Mellan stenarna framkom en del djurben som nu skickats för datering. Kanske har vi i och med denna undersökning fått den avgränsning av muren mot sydväst som man tidigare saknat.


Strandmuren. Foto Nicholas Nilsson, KLM.

Köpingsvik har inte bara en imponerande forntidshistoria att uppvisa. Platsen har också varit en välbesökt badort under lång tid. Redan under det glada 1920-talet uppförde Wiktor A. Algurén det första pensionatet, Strandbaden, i Köpingsvik och i mitten av 1930-talet uppförde Sveabolaget Badrestaurangen Sinus med badhytter, brygga och hopptorn. De första åren avskärmades stranden med stängsel och man var tvungen att ha klippkort för att komma in! På 50-talet utvecklades bilturismen snabbt, campingplatserna byggdes ut och fylldes med allt större tält.

Kanske var det då man åkte på badortssemester till Köpingsvik och drack sin välkylda pommac i solen?

Emaljskylt hittad i ett av schakten, 1950-tal? Foto Nicholas Nilsson, KLM.


Vi badade aldrig, Nicholas och jag. Vissa skulle säkert kalla oss badkrukor. Men Köpingsvikens vatten är helt klart mer lockande under sommarsäsongen. Tills dess väntar vi med spänning på resultaten av dateringarna!

fredag 8 oktober 2010

Gladhammarundersöknngen lever vidare!

Nu när fältsäsongen börjar lida mot sitt slut går Gladhammarsundersökningen in i ett nytt skede. Avrapporteringen. Nu börjar arbetet med att sammanställa sommarens slit i fält.

I förra veckan inleddes rapporteringen med ett kombinerat rapportmöte och konferens i Falun. Konferensen anordnades av Jernkontoret och var Bergshistoriska utskottets höstmöte 2010. Efter en lång tågresa var jag och Veronica Palm framme i Falun där vi möttes av Fredrik Sandberg från Dalarnas museum. På kvällen gick vi igenom de analyser som ska skickas iväg och lade uppstrategin för hur vi ska jobba framöver. Det blev ett intensivt möte som sedan avslutades med en god middag på hotellet.

Många dokument och listor vid rapportmötet.
Dag 2 började konferensen men dessförinnan han vi med en tur genom staden. Falun är en vacker stad med en hel del äldre byggnader. Nästan allt hänger dock samman med gruvbrytningen som format staden. Hela staden är uppbyggd på uppemot 4m tjocka slagglager!

Den vackra Christine kyrkan vid torget i Falun.


Ett äldre hus vars grund är gjord av slagg och hela huset står på slaggvarp.

Rester av kallrostar som användes så sent som i början av 1900-talet.

Vackra färger i en stenöken. Det var inte längesedan det inte fanns någon vegetation alls runt Falun

En titt på slaggen vid gruvrondellen nära gruvan.

Ett besök nere i gruvan ingick i konferensen. Det var fuktigt och kallt. Här står vi beredda att åka hissen ner i underjorden.

Så här såg inte hissen ut idag men väl förr. På denna tunna som fraktade upp varp kunde även upp till 4-5 man stå för att ta sig upp och ned i gruvan, med utrustning! De fick även hoppa av i farten.

Spår av den äldre belysningen.

Viss utrustning finns kvar från den äldre gruvbrytningen. En skottkärra att köra malm med. Den del av gruvan vi fick se bröts under 1600-1800-talet. I sort sett allt är gjort för hand.

Imponerande träkistor byggda nere i gruvan. Mäkta imponerande. I vissa av dessa träkistor har man tagit dendro-prover för datering. Det visade sig att det äldsta timret låg högst upp och att stockarna i princip låg i kronologisk ordning!!

Som sagt, rapporteringen är på gång och prover för analys skickas inom kort. Förhoppningsvis kan vi få C14- och dendro-analys svaren innan Julen står för dörren.

Nicholas Nilsson, Veronica Palm
Under nästa vecka gästas Linneuniversitetet Kalmar av forskare från University of Manchester.
Under den 12-13 oktober hålls följande öppna föreläsningar:

Olchon Count Cairn, Herefordshire;The Re-invention of Architectural Tradition
Prof Julian Thomas, University of Manchester
Tid: 12 oktober kl 14.00-16.00
Plats: Sal E 206, Nisbethska, Kalmar

Reconstructing the Past: Early Neolithic Timber Structures in Britain
Dr Jolene Debert, University of Manchester
Tid: 13 oktober kl 13.00-15.00
Plats: Sal E 206, Nisbethska, Kalmar

The Stonehenge landscape before Stonehenge
Prof Julian Thomas, University of Manchester
Tid: 13 oktober kl 16.00-18.00
Plats: Sal E 212, Nisbethska, Kalmar

Alla hälsas välkomna!

tisdag 5 oktober 2010

Ny kurs om Stonehenge vid Linneuniversitetet (gratis resa ingår!)

Landskap och monument: Södra Englands stenålder och bronsålder 10 hp

Kursen ger kunskap om ett av Europas mest intressanta fornlämningsområden; södra England med Stonehenge som det mest kända monumentet. I kursen ingår två moment; läskurs och exkursion. I läskursen fokuserar vi på att ge en bakgrund till utvecklingen av landskapet och monumentbyggandet under sten- och bronsåldern i södra England. Kursen innehåller även en genomgång av olika tolkningar och förklaringsmodeller av förhistoriska monument. I samband med exkursionen kommer vi att se och uppleva ett flertal av de mer intressanta platserna som Stonehenge och Avebury. Resa och boende ingår i kursen.

Mer information: http://lnu.se/utbildning/kurser/1ae250
Anmälan senast 15 oktober via studera.nu