Nej, arkeologienheten har inte tagit vinterledigt. Det har varit lite dåligt med bloggar på sista tiden men nu är det dags igen.
I förra veckan grävdes det i gamla stan i samband med att en fjärrvärme ledning skulle grävas ned. För att detta skulle bli möjligt var man tvungen att korsa den gamla medeltida stadsmuren som en gång kringgärdade staden. Muren syns på vissa ställen i gamla stan där den rekonstruerats . Det mesta av den ligger dock under mark, osynlig för omvärden. Genom tidigare undersökningar och gamla kartor har vi dock en ganska god bild av var den ligger. När nu fjärrvärme skulle läggas ned vid Odengatan visste vi att muren skulle komma idagen. Och mycket riktigt så gjorde den det.
Med sina ca 700 år på nacken kan den te sig lite skamfilad, men vem skulle inte göra det vid en sådan aktningsvärd ålder! Botten på det som återstår av muren såg dagens ljus igen och vi pasade på att dokumentera den genom fotografering och inmätning. För att fjärrvärmen skulle kunna dras vidare var den tvungen att korsa muren och ligga på ett viss djup. För att klara detta beslutades det att en del av muren skulle "sågas" bort! Så skedde också och med detta "lilla" ingrepp kunde fjärrvärmen dras vidare och muren kunde bibehållas relativt intakt.
Alla var nöjda och belåtna.
Nicholas Nilssson
KLM
måndag 23 november 2009
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Hej
SvaraRaderaDet gjordes några provhål på Kvarnholmen där Barometern vill bygga sitt mediahus, kommer ni skriva om detta?
Vilken är er syn på att det byggs på denna plats?
Hej!
SvaraRaderaJo det stämmer att det gjordes provhål där Barometern vill bygga ett nytt mediahus. Tyvärr var det inte Länsmuseet som var där och undersökte utan Riksantikvarieämbetet i Linköping, Uv-öst. Lämningarna som framkom verkade dock vara fint bevarade, rustbädden såg närmast färsk ut.
Angående valet av plats känns det olyckligt att det blev just platsen för bastionen Gustavus Primus.
Nicholas Nilsson
KLM