torsdag 11 mars 2010

Dagens tips x 2

I vår del av landet finns väldigt mycket lämningar från det förflutna, såväl i form av föremål som av fasta minnesmärken, boplatser och andra fornlämningar. Öland är särskilt rikt på fornlämningar, och många förknippar också Öland med det förflutna och arkeologiska fynd. Samtidigt är det nog så att många inte känner till vad som hittats runt husknuten hemmavid.

I dagens "Barometern" berättar vår medarbetare Karl-Oskar om Färjestadens historia. Här finns lämningar från stenåldern och framåt, och i takt med att samhället expanderar kommer nya fynd i dagen genom utgrävningar. Under de senaste åren har vi bland annat gjort spännande fynd från stenåldern i Runsbäck och Björnhovda. Ett hett tips för den som vill titta närmare på fynd från sin hembygd är att gå in på Statens Historiska Museers hemsida och söka i samlingarna. Här finns nu tusentals bilder på fornfynd helt tillgängliga för icke kommersiellt bruk, sorterade på landskap och socken och ännu mer detaljerade uppgifter för den som vill. En bildsökning på "Öland" och "Torslunda socken" ger 154 träffar, så här finns mycket spännande att hitta!


För att se bilder på fynd från din hembygd, välj filken "Föremålsbilder" och fyll i landskap och socken-. Klicka därefter på "sök" längs ner på sidan.En sökning på Öland och Torslunda socken gav 154 bildträffar. Hur många av de här fornfynden kände du till?Den berömda guldhalskragen från Färjestaden

Som sagt, här finns mycket spännande att hitta! Om man nu inte har vägarna förbi huvudstaden, där många av fynden visas i utställningarna, så kan man ju alltid gå på museum hemma vid datorn.

Ludvig Papmehl-Dufay, KLM/LNU

4 kommentarer:

 1. Hej!
  Jättebra att det finns datorer och Internet, men det borde även åskådliggöras på plats. Kanske med stöd av mobila datorer och laser/bildspel, skärmar som ställs upp under några dagar. Kanske finns det EU-medel att söka.
  Hälsn

  SvaraRadera
 2. Hej själv!

  Jag kunde inte hålla med dig mer. Det finns så otroligt mycket som skulle kunna förmedlas på hemmaplan om bara resurser fanns. Viljan är det sällan brist på, och engagemang finns på många håll. Ska undersöka det du säger om EU-bidrag.

  SvaraRadera
 3. Hej!
  Ölands Näringslivskontor med sin EU-expert och Regionförbundets Kulturhandläggare borde kunna vara behjälpliga.
  Hälsn

  SvaraRadera
 4. Jag tackar för det tipset!

  /L

  SvaraRadera