Vi har nu nått mars månad och en spirande vårkänsla börjar infinna sig. I Skåne sägs det att våren redan är kommen, åtminstone ur meterologisk synvinkel.
Ytterligare en vinter går förhoppningsvis mot sitt slut, en vinter som varit ovanligt rejäl för att vara här i Kalmar-trakten. Eller är det egentligen en vanlig vinter, bara det att vi är ovana vid dem efter flera relativt gröna vintrar? Nåja, snart är den över i vilket fall som helst och som arkeolog börjar man vädra morgonluft.
Över landskapet breder ett vitt täcke ut sig, ett täcke som kan liknas vid ett tjockt duntäcke. Med lite hjälp av plusgrader kanske lite regn och sol kommer dock täcket snart att dras bort och blotta den underliggande marken som sedan kan börja vakna efter en tids sömn och vila.
Ur arkeologens synvinkel är det snart dags att sätta spaden i backen och de projekt som ligger och väntar kan ta sin början. Hur ser det då ut i marken? Förhoppningsvis kommer vi att hitta de åldriga lämningar som ligger och ruvar på sina hemligheter men innan vi kommer dit måste vi igenom andra jordlager. Och hur ser de ut just nu?
Under en tid här på kontoret har vi pratat om tjälen. Är det någon tjäle och hur djup är den i så fall? Från olika håll har vi hört att tjälen på sina ställen är mellan 0,6-0,9 m djup! På andra håll säger de att det inte är någon tjäle alls. Detta är av vikt för oss som skall tolka det som ligger i marken. Är den frusen så går det helt enkelt inte att på ett godtagbart sätt gräva fram och tolka lämningar.
Så, alla ni som läser detta och befinner er runt om i länet eller landet. Hur ser tjäldjupet ut där ni befinner er?
Skicka gärna in kommentarer kring tjälläget!
Nicholas Nilsson, KLM
fredag 5 mars 2010
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Hej!
SvaraRaderaFör en månad sedan var det knappt någon tjäle alls. I januari kunde min kompis i Fårbo gräva i jorden när han skottat bort snön. Snön kom och la sig fort och det blev en isolerande effekt. Troligen har det blivit något mer tjäle, men den är nog inte så djup som man kan tro. Vilket borde ha stor betydelse för smältningen, men nätterna är fortfarande kalla. Skaren ligger som ett pansarskal i Blankaholm.
Dahlin
Tjenare!
SvaraRaderaTack för din information. Då vet vi hur läget är i ditt område. Jag tror att det kan vara som du beskriver på många platser.
/Nicholas