fredag 13 februari 2009

I goda arkeologers sällskap

Fredag eftermiddag, och två dagars livliga och intressanta diskussioner är till ända. Vi har precis avslutat årets Smålandsmöte, en liten årlig sammankomst där arkeologerna från länsmuseerna i Småland (Jönköping, Växjö och Kalmar) träffas, diskuterar aktuella ämnen och har lite trevligt i största allmänhet.

I år var vi på Arkeologienheten vid Kalmar läns museum värdar, och mycket av diskussionerna handlade om olika former av samarbete och hur man ska bära sig åt för att nå ut med arkeologiska resultat till en intresserad allmänhet. Denna vår nystartade blogg blev såklart ett hett samtalsämne, och vi konstaterade att detta forum är ett både roligt och väldigt användbart sätt att skapa en dialog med folk ute i länet och på andra platser, d v s med ER kära läsare! Vår ambition är att bloggen ska uppdateras regelbundet och innehålla information kring stort och smått som händer hos oss, allt från spännande utgrävningsfynd till senaste nytt från pågående rapportarbete. Bland annat kommer man att kunna följa arbetet med det spännande skelettfyndet från Kalmar slott.

Som avslutning på Smålandsmötet hade vi på förmiddagen idag en mycket intressant stadsvandring i 1600-talets Kalmar med enhetschefen för Kalmar läns museums byggnadsantikvariska avdelning, Örjan Molander, som ciceron. Bland mycket annat var vi inne i Domkyrkan och fick lite till livs om de pågående restaureringsarbetena, som sker under antikvarisk kontroll av länsmuseets byggnadsantikvarier. Vi bjöds här på en riktig ”once in a lifetime” -upplevelse, nämligen möjligheten att via byggnadsställningarna komma upp och beskåda den pampiga altaruppsättningen ovanifrån.Som sagt, nu är det fredag eftermiddag och ett givande Smålandsmöte är till ända. Hem och vila ut sig för en ny vecka. Håll utkik efter nya inlägg här på vår nystartade blogg!

Ludvig Papmehl-Dufay, KLM

2 kommentarer:

 1. Låter som om det var ett givande möte. Smålandsmötena saknar jag ordentligt fårn min tid i Jönköping...

  Ett steg framåt tycker jag att det är att mötet förlades till torsdag-fredag istället för som tidigare fredag-lördag.

  Keep up the good work - såväl på smålandsmöten som i småland i stort och med bloggen!

  SvaraRadera
 2. Jo, det var bra. Premiär för en annan, men jag måste säga att det var väldigt lyckat både vad gäller diskussioner och kring-grejer. Tack för de värmande orden!

  Ludvig P-D, KLM

  SvaraRadera