onsdag 8 april 2009

Något gammalt är på gång (I dubbel bemärkelse)

En 18 år gammal goding är på väg. Och då talar jag inte om en god maltwhisky utan en arkeologisk undersökning som blivit liggande i arkiven.

Åren 1990-91 gjordes en undersökning på Kv Bagaren på Kvarnholmen i Kalmar. Undersökningen omfattade material från 1600-talet och framåt men tyvärr blev en aldrig avrapporterad och nu har den hamnat på mitt bord. Det kommer att bli något av ett detektivarbete att få ihop denna rapport då en stor del av dokumentationsmaterialet är försvunnet och endast de dokument som styrde beslutsprocessen finns kvar. De fynd som hittades finns dock kvar och är ordnade och registrerade! Minsann!
I fyndmaterialet finns också en hel pall med hela glasflaskor som hittades vid undersökningen. Det skall bli spännande att se vad som gömmer sig i denna skattlåda!
En tidningsartikel från undersökningstillfället finns kvar och där finns också en bild på den undersökande arkeologen. Alltid något! Uppenbarligen undersöktes två brunnar, en smedja och resterna av en byggnad. Spännande eller hur?

De här gamla undersökningarna är lite frustrerande att jobba med då det oftast saknas information vilken skulle kunna bidra med mycket kunskap kring undersökningen. Vidare kan det också vara frustrerande att inte kunna skriva den fylliga rapport som undersökningen förtjänar. Vi får se vad som kan göras åt det hela.
Nicholas Nilsson, KLM

4 kommentarer:

 1. Arkeologisk fältdokumentation kastas sällan bort. Det står bergis ett par pärmar i någons tjänsterum eller hemma hos platschefen...

  SvaraRadera
 2. ...om det över huvudtaget upprättades någon, vill säga. Don't be too sure...

  SvaraRadera
 3. Jovisst, någonstans finns ett material. Anteckningar från den ansvarige arkeologen då det begav sig tyder på att ganska stort material. Var finns det? Frustration, frustartion...

  SvaraRadera
 4. Hm... och den ansvarige arkeologen? Går han att få tag på? När jag jobbade hos er 1992 fanns det en grovis, Gustav Alling hette han vill jag minnas. Han var säkert med och kan kanske berätta mer?

  SvaraRadera