tisdag 13 april 2010

E22 Blekinge 4

Godmorgon arkeologivänner!

Här händer det nåt hela tiden. Solen skiner på oss och fynd, anläggningar och annat spännande ploppar upp ur marken hela tiden. Här kommer en kort sammanfattning av det senaste dygnet. Vi hade återigen besök av keramikexpert Torbjörn Brorsson som tittar på vår keramik och hjälper oss med våra urnegravar. Vi tog dock en välförtjänst förmiddagsrast i vårsolen på lokal 14. Skuggan ni ser till vänster är jag i solen ser ni Jhonny, Torbjörn och Kenneth.














Här på 14 har vi hittat stolphål till en hydda eller husgavel. Vilket det är får dagen utröna. I närheten hittade Mikael fina fynd. Gropkeramik och flintavslag från neolitikum (yngre stenålder).

I närheten kom också en väldigt fin del av en malsten fram. Detta är underliggaren och den är nästa hel. På denna har man kanske malt mjöl, nötter eller andra matvaror med en mindre sten kallad löpare.
















Vår stackars maskinist Hans får stanna och vänta hela tiden när vi hittar fynd och anläggningar.

Här väntar han medan vi rensar fram ännu en urna med brända ben. Tyvärr var även denna urnegrav kraftigt skadad av tidigare odling, så det mesta av väggarna och mynningen på keramikkärlet samt brända ben hittar vi runt omkring. Det finns dock lite kvar och däri ligger benen orörda. Det har också visat sig att det finns brandgropar, dvs gropar med brända ben och sot i blandat med urnegravar.

Alla gravarna tror vi är från yngre bronsåldern. Då kan man undra vad bronsåldersurnor gör bland alla neolitiska lämningar. Det är ändå minst 2000 år mellan dessa perioder. Vi kan se att gravarna är nedgrävda på denna enorma boplats från stenåldern. Naturligtvis undrar vi om de lade sina gravar här med flit om de visste att det fanns tidigare bebyggelse här, eller om det bara är ett bra topografiskt läge man gärna använt. Ännu har vi inte hittat andra lämningar från bronsåldern än gravarna, men vi får se vad som händer när vi lämnat in kolprover för datering senare i vår. Då kanske vi får en tydligare bild av bronsåldern här bland all stenålder.

På lokal 12 är det inte mindre spännande. Dels gräver de i den läglänta åkern och där finns ju väldigt tidiga mesolitiska lämningar och nu har de också hittat stolphål som förmodligen är resterna efter en hydda. Det låg under lager av gyttja och sand som visar att vattnet har gått in över platsen efter att den var bebodd. På den vänstra bilden ser man anläggningar och leran som de ligger i. För att underlätta för den ovane har jag markerat de flesta anläggningar med röda ringar på den högra bilden. Det är en två meter lång tumstock som ligger mitt i "hyddan". Bilden är tagen ovanifrån.





















I skogen på lokal 12 sliter Åsa och Alexandra mellan stenar i en jobbig miljö. Där finns röjningsrösen, men vi vet inte från vilken tid ännu eftersom sådana finns från bronsåldern fram till historisk tid.










Så här kan ett röjningsröse se ut. Vi återkommer om dessa agrara lämningar när tjejerna kommer ut ur skogen och rapporterar.

Nu åter till anläggningar och fynd!

Helena Victor

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar