fredag 20 februari 2009

Att berätta och beröra

Igår och i förrgår var jag och några kollegor från museet på en tvådagars kurs i digitalt berättande hos Delta Garden. Syftet var att lära oss hur man med enkla medel och ett kort manus kan framställa en film som på ett lättfattligt och spännande sätt berättar en historia, det må vara om en spännande arkeologisk upptäckt eller om en upplevelserik resa som man gjort.

Det skrivna manuset skulle inte vara mer än 1/3 sida, och filmerna blir max ett par minuter långa. Berättare är man själv, och till sin hjälp har man bilder, ljud och musik som kan hjälpa att ta fram den känsla man vill förmedla. Några andra kollegor gick en sådan här kurs före jul, och deras filmer kan man se här .

Det var två intressanta och lärorika dagar, och samtliga deltagare lyckades efter viss möda att få ihop sina filmer. För min egen del satte den här övningen igång en del funderande, saker som jag reflekterade över och som jag tror kan gälla även andra arkeologer. Det svåraste för mig var inte att komma på något att berätta om, eller att hitta spännande bilder och bra ljud för att få ihop filmen, och inte heller att få ner orden på pappret. Det svåra var att hitta ett sätt att berätta utan att låta som en insnöad och torr arkeolog, att berätta så att en icke-arkeolog kan finna det intressant och spännande. Hur får man en krukskärva att beröra? Jag skrev om mitt manus säkert fyra gånger, det var bitvis frustrerande och jag kände mig trängd av min arkeologiska yrkesroll där jag hela tiden förväntas kunna svara på frågan ”hur vet du det?” om allt som jag säger. Jag tror att jag landade i någon sorts insikt om att man, för att berätta och beröra, ibland behöver frångå det strikt kunskapsbaserade och även låta fantasin komma in på ett hörn. Det kan låta som en enkel självklarhet, men det är svårare än det låter.

Arkeologin har redskap för att ta fram mängder av kunskap om det förflutna, men vi får inte heller glömma bort fantasin när vi ska förmedla det vi vet och kan.


Ludvig Papmehl-Dufay, KLM


Den som vill kan kika på resultatet av min berättarvånda här:

11 kommentarer:

  1. Jättebra! Ser fram emot mer alster.

    SvaraRadera
  2. Bra film och berättarsnutt.
    Som att ha tunna skivor av pålägg till mackan jag vill ha MER!


    Rune

    SvaraRadera
  3. Tack för de orden! Rune: apropå mer pålägg, jag hoppas att du tagit del av mina kollegors filmer som jag länkade till. Där finns riktiga mästerverk, enligt min mening.

    Ludvig P-D

    SvaraRadera
  4. Vad bra det här var!
    Ett jättebra sätt att få ut information på ett trevligt sätt. Det här borde vara ett bra sätt att nå ungdomar.
    Det här borde konservatorer oxå göra.

    Linda

    SvaraRadera
  5. Linda: Tackar! Tänkte du på film-makeriet specifikt, eller bloggandet i största allmänhet? Oavsett vad så håller jag med dig. Sätt igång! :)

    Ludvig P-D

    SvaraRadera
  6. Kul liten film, tycker mig känna några av bilderna. Det får mig att tänka på att bilder från den grävningen (Ottenby-04) verkar ha hamnat lite överallt som banner på Institutionen för arkeologi och antikens kultur, SU's hemsida.

    Magnus

    SvaraRadera
  7. Kul att du gillade filmen Magnus! Förstår att det känns bekant, du ska härmed ha cred för att ha tagit flera av de mycket snygga bilderna! Och för att ha gjort en strålande insats såväl i fält som i lab, då det begav sig. Vad gäller bannern på SU-institutionens hemsida kan jag bara beklaga att det hela har gått lite över mitt huvud, ledsen om de inte creddat dig för den bilden.

    Ludvig P-D

    SvaraRadera
  8. Ingen fara här förstod jag det genom din speakertext men det tog ett tag innan jag kom varför jag kände igen just SU bilden. Annars är det väl mest kul att bilderna används. Ha det fint!

    Magnus

    SvaraRadera
  9. Hej igen.
    Jag la ut din film på min blogg, jag hoppas det var ok.

    Linda
    http://papperskonservering.blogspot.com/

    SvaraRadera
  10. Det är helt OK, Linda! Jättekul med all positiv uppmärksamhet. Snygg blogg, för övrigt.

    Ludvig

    SvaraRadera
  11. Tjena Ludde!
    Kul att du är ute på nätet!! Bra info om keramik och keramiker...Den keramiken har man ju själv sett..

    /från en bekant..(E.P)

    SvaraRadera