fredag 6 februari 2009

Intresseväckande skelettfynd på Kalmar Slott

Den här veckan genomför Kalmar länsmuseums arkeologer en förundersökning på slottet där Skanska gräver för nedläggning av en ny ledning på den yttre borggården. När schaktningarna inleddes i tisdags morse framkom ett kranium och ett antal andra skelettdelar från människa.
Benmaterialet låg sammanblandat i ett lager knappt 1 m under markytan och kan sannolikt efter en första undersökning sägas komma från flera individer. Dessutom stötte man på en del av en äldre murkonstruktion varför grävningarna avstannade i väntan på tillstånd från länsstyrelsen att gräva igenom muren.


På onsdagsmorgonen återupptogs grävningarna och ett nytt schakt öppnades upp längs med slottets södra huslänga, d v s den huskropp som sedan 1590-talet hyser slottskyrkan. I botten av det meterdjupa schaktet påträffades ett helt, förhållandevis välbevarat skelett av människa. Skelettet låg med ansiktet och bröstkorg nedåt, vridet i höften med benen lätt uppdragna. Armarna och händerna är hoplagda under kroppen och benen är korslagda. Den ovanliga positionen är intresseväckande eftersom den indikerar att det sannolikt inte rör sig om att individen fått en kyrklig eller vördnadsfull begravning. Högst eventuellt bär behandlingen av kroppen spår av ett brott, en krigshandling eller en avrättning varför osteologen och arkeologen Anna Kloo-Andersson från Jönköpings läns museum ansluter sig till grävningarna idag. Anna kommer tillsammans med vår arkeolog Cecilia Ring idag att försiktigt lyfta skelettet ur schaktet för att sedan ta det till Jönköping för vidare analyser.

En osteologisk analys av skelettet skulle kunna ge intressant information kring dödsorsak, kön och eventuellt ursprung vilket inte bara är av intresse för oss som arkeologer utan även för allmänheten i Kalmar län. För närvarande diskuterar vi tillsammans med flera intressenter ett fortsatt samarbetsprojekt kring fyndet på slottet som vi självklart hoppas kan ge oss en ytterligare pusselbit till den mycket intressanta historia som slottet och de människor som levt där kan förmedla. Vi lovar att hålla alla intresserade uppdaterade om hur vi kommer att arbeta vidare med fynden liksom vad eventuella analysresultat visar.


Ulrika Söderström
Arkeolog

Kalmar läns museum



Läs artikeln i Barometern >>
Se inslaget i Smålandsnytt >>

7 kommentarer:

  1. Intressant att läsa om det nya fyndet. Bra att kunna få del av sådant så snart i tid.
    Hit återvänder jag vid fler tillfällen.

    SvaraRadera
  2. Nä men vad trevligt med en blogg, bra initiativ! Ser fram emot många spännande inlägg.

    Häftigt fynd också.

    SvaraRadera
  3. Föredömligt att lägga upp en blogg för museets arkeologer! Skall bli kul att följa den, och hoppas det blir utrymme för era medarbetare att uttrycka allehanda funderingar!

    SvaraRadera
  4. Vilket spännande fynd! Ser fram emot att följa fortsättningen...

    SvaraRadera
  5. Ang. artikeln i Barometern om det är Dacke eller ej. Skulle ni kunna identifiera ett skelett eller kranium som Dacke med det bakgrundsfakta som ni har?

    Rune

    SvaraRadera
  6. Hej Rune
    Som framgick i tidningen så är det ett besvärande faktum att Dacke halshöggs, medan vårt skelett är komplett. Teoretiskt sett skulle DNA analys kunna vara användbart i sammanhanget, förutsatt att man har några kända nu levande Dacke släktingar att jämföra med. Genom att undersöka släktskap mellan dessa och skelettet på slottet skulle man kunna få indikationer på om dackehypotesen är rimlig. Som det ser ut nu är dock Dackespåret inget vi kommer att följa upp.

    Vänliga hälsningar
    Cecilia Ring, antikvarie

    SvaraRadera
  7. Kul med ett museum som bloggar på allvar, vet att Norrbottens museum planerar att göra något liknande med början i vår. Lycka till!

    Mvh

    Magnus Reuterdahl

    SvaraRadera