torsdag 18 juni 2009

Medeltida bebyggelselämningar i Prästhagen

Första veckan av den arkeologiska undersökningen i Prästhagen strax söder om Köpingsvik på Öland är nu avklarad, och vi kan med glädje konstatera att vår hypotes om att lämningarna är från medeltiden stämmer. Innan midsommarfirandet tar vid kommer här en kortfattad rapport om första veckans arbete.

Under veckan har vi ägnat oss åt att med hjälp av grävmaskin bana av det område som ska undersökas, och markera och mäta in de spår efter bebyggelse och andra konstruktioner som vi kan se. Spåren avtecknar sig tydligt som mörka fläckar mot den gulbruna sanden. Några dagars maskinavbaning återstår, men redan nu kan vi tydligt se att det inom området finns ett flertal hus som av fynden att döma är från vikingatid och/eller tidig medeltid, omkring 1000-1200 e Kr. Husen som vi hittills har identifierat är av en typ som tidigare inte undersökts på Öland; konstruktionen bygger på att väggarna har varit takbärande, och såväl små skjul-liknande byggnader som större bostadshus med flera rum har identifierats. Bland fynden som hittills framkommit märks en vit glaspärla, några järnnitar och vad som troligtvis är en vävtyngd i kalksten. Fyra stycken större mörkfärgningar skiljer ut sig genom sin storlek, och med sina uppemot 4-5 m i diameter kan de möjligen representera brunnar eller så kallade grophus vilket är vanligt bland annat under yngre delen av järnåldern. Förhoppningsvis ska arbetet i nästa vecka bringa klarhet i detta, och då återkommer vi även här på bloggen med lite bilder och mer nyheter från undersökningen.

Trevlig midsommar!

Ludvig Papmehl-Dufay, KLM

7 kommentarer:

 1. Metallspökar ni före schaktning? Det är i plöjan fynden ligger.

  SvaraRadera
 2. Skulle jag fått det som jag ville så skulle jag hyrt in ett luttrat metallspökarspöke och låtit denne göra sitt jobb innan vi satte igång med schaktningen, jag är mycket väl medveten om vinsterna med denna metod. I några fall har jag också kunnat få med detta i undersökningsplanen, men när det gäller Prästhagen har dessvärre budgeten från allra första början varit ordentligt bantad och kraven på prioriteringar stenhårda, vilket innebär att vi fått slopa systematisk insamling av fynd från matjordslagret. Dock har vi med en detektor i fält som vi använder parallellt med schaktning och grävning.

  Så är det i den bistra verkligheten. Men det blir en grymt intressant grävning det här, hur som helst.

  Ludde

  SvaraRadera
 3. hur lång tid har ni på er att gräva?

  SvaraRadera
 4. Totalt tre veckor med en arbetsstyrka på 2-4 arkeologer. Vi började förra veckan, och kör således denna veckan och hela nästa.

  Ludde

  SvaraRadera
 5. Kommer det att hållas några visningar av grävningen?

  / Felicia

  SvaraRadera
 6. Ja, och du kan läsa mer om visningarna på Kulturarvsforum.se

  SvaraRadera
 7. Hej Felicia,

  Klockan 19.00 tisdagen den 30 juni hålls en öppen visning av utgrävningsplatsen, och på onsdagen den 1 juli mellan kl 10 och 14 är det öppet hus, där vi dels kommer att erbjuda visningar och dels lite tvättäkta prova på-arkeologi. Välkommen!

  Ludvíg

  SvaraRadera