onsdag 7 april 2010

E22 Blekinge 1

Nu har vi äntligen kommit igång och får komma ut och gräva. Som kalvar på grönbete skuttar arkeologerna ut i fält i den vackra vårsolen för att göra en förundersökning av flera platser där den nya E22 ska gå mellan Karlshamn och Sölvesborg. Arkeologerna i fråga kommer från flera museer som samarbetar genom MARK: Blekinge museum, Kalmar läns museum, Smålands museum och det nybildade bolaget Sydsvensk arkeologi med arkeologer från Kristianstads regionmuseum och Malmö kultumiljö. Vi arbetar i två parallella lag, så vi gräver på åtminstone två platser samtidigt under hela undersökningstiden.
Under tre veckor kommer här nästan dagliga rapporter om hur det går och vad vi hittat. Redan första dagen blev det intressant. Vi började på lokal 19 och 14 (se kartan). Lokal 19 visade sig genast innehålla mycket anläggningar och en del fynd som flinta och keramik. Flera stolphål, härdar och kanske en brunn fann de redan i de första schakten. En anläggning kanske är en D-formad hydda (se bild) med en skärva som verkar vara från tidig trattbägarkeramik (se bild) som hittades där fyndpåsen ligger på fotot.
Dessutom fanns stolphål som förmodligen är lämningar från ytterligare hus.

På lokal 14 hade vi det också spännande. Vi hittar massa flinta, anläggningar i skogsbackar och nere i åkern mot Vesan kommer ett jättetjock svart sotlager med bränd sten i. Idag ska vi undersöka dessa anläggningar vidare och återkommer med vad de kan vara.

Tack och slut från fält!

Helena Victor

2 kommentarer:

  1. Hej, det verkar inte vara så många som kommenterar i denna blogg, men som trogen läsare vill jag säga att det är otroligt spännande att följa ert arbete! Ser fram emot uppdatering av de senaste utgrävningarna.

    Hälsningar Matilda

    SvaraRadera
  2. Intressant sida, kan detta bli!

    Men....VAR har ni varit och grävt ? Finns inga noteringar vare sig i text eller på kartan. "Lokal 14 och 19" säger inte så mycket

    Hälsningar /Ulf R

    SvaraRadera