I går var vi på länssjukhuset i Kalmar med skelettet från slottet för att göra en så kallad CT-scanning (Computed Tomography) av först och främst kraniet på skelettet. Syftet är att ta fram en digital tredimensionell modell över skallen som kan ligga till grund för en ansiktsrekonstruktion.
Överläkaren på röntgen, Roland Ilg och röntgensjuksköterskan Annika Linåker var mycket entusiastiska och tyckte det var spännande med en så gammal ”patient”. Vi fick vara med om hela processen från scanningen till dess att man kunde se resultaten på datorn. Det var häftigt att se hur kraniet växte fram på datorskärmen efter scanningen, och hur skelettet med teknikens hjälp återigen blev ”levande”.
Cecilia Ring, Kalmar läns museum
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Visst har de fräcka gadgets på sjukhusen! Kul när de kommer i kulturhistoriens tjänst...
SvaraRaderaVi tog en gravkittel till Sahlgrenska universitetsjukhuset, personalen var mest rädda för att kittelsn skulle väga mer än högsta patientvikt, som väl var sisådär 150 kg eller något sådant.... Se mer på: http://arkeologivast.blogspot.com/2008/11/gravkitteln-frn-skrea.html
Ingen överläkare Helmer som protesterade över hur dyr en CT-scan är????
SvaraRadera(ref: Riget, säsong 1)
Hej Leif
SvaraRaderaNää, någon överläkare Helmer som protesterade över kostnaderna har vi inte mött. Däremot mycket engagerade och entusiastiska personer som arbetar på länssjukhuset med CT- scannig. Fantastiskt roligt med detta stora intresse från alla som är inblandade i projektet.