Under gårdagen åkte två arkeologer från Kalmar läns museum samt undertecknad ut till Blankaholm några mil söder om Västervik för att göra en provundersökning av en stenåldersboplats. I både varm försommarsol, åska, hagel och hällande ösregn gjordes fynd av både keramik och avslag av flinta och kvarts.
Hela historien började när tomtägare i Blankaholm hade klagat över att vatten runnit ner i deras trädgårdar från Majkaseberget i samhället. Kommunen hade då ingripit för att undsätta dess innevånare och grävde med maskin upp ett långt schakt på ”berget” för att förhindra att vattnet läckte ner. Vattnet gick inte att stoppa, men ingripandet förde åtminstone något gott med sig. Den i trakten bosatte arkeologen Michael Dahlin gick förbi och skådade ner i schaktet. Han fann då både stenålderskeramik och flint- och kvartsavslag, samt resterna av vad som såg ut att ha varit en härd. Under den period av stenåldern som keramiken härstammade ifrån hade Majkaseberget varit en uppstickande ö i ett vackert skärgårdslandskap. Fynden från berget var kanske resterna av en fångststation som legat på den lilla ön. Bland annat denna teori vill Dahlin testa och detta kommer att ske i en utgrävning i sommar.
Innan en sådan utgrävning kan komma till skott måste den planeras och det var här vi kom in i bilden. Tillsammans med Kenneth Alexandersson och Ludvig Papmehl-Dufay, två erfarna stenåldersarkeologer åkte vi upp till Blankaholm för att tillsammans med Dahlin provgräva den förmodade boplatsen. Efter att ha mätt in platsens koordinater med totalstation började vi gräva provrutor med jämna mellanrum. Detta för att dels se vilka fynd som kunde förväntas dyka upp och säkerställa vilken tid boplatsen kom ifrån, men främst för att avgränsa boplatsen och för att få ett bra underlag för att kunna planera var schakten som ska tas upp i sommar ska ligga. I ett växlande väder med sol, hagel, ösregn och ett majestätiskt åskväder gjordes även en del fynd i provrutorna. Avslag av flinta och kvarts och keramik hittades. Keramiken var så kallad gropkeramik och kommer slutet av tidigneolotikum eller mellanneolitikums första hälft (ca 3500-2800 f.Kr.). Trötta och blöta, men väldigt nöjda var vi tillbaka i Kalmar vid halv nio.
Karl-Oskar Erlandsson, KLM
Ps. Utgrävningen är för övrigt öppen för allmänheten och för en kostnad av 500 kr + boende får man delta under grävningen den andra veckan i juni. Mer information finns på Michael Dahlins blogg.
tisdag 12 maj 2009
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Bilder - vi vill ha bilder!!!
SvaraRadera(På keramiken, inte stenkrafset...)
:-D
Keramiken är kvar i Blankaholm hos Michael Dahlin, för rengöring och snabbanalys av fyndspridning, så vi har tyvärr inga bilder att lägga upp nu. Det kom dock endast en dekorerad skärva igår, en svagt konkav hals med två snygga "vanliga" cylindriska gropar på ett fast bergartsmagrat gods. Sedan tidigare finns även en skärva med en konisk grop. Vibbarna är FII, får hoppas att mer daterbart kommer i juni. Om våra föraningar stämmer kan detta alltså vara en rumsligt liten och keramikmässigt relativt sparsmakad tidig gropkeramisk boplats, vilket ju onekligen gör det hela spännande.
SvaraRaderaLudde
Tack för senast!
SvaraRaderaBlött men kul!!!
Snart ska fynden tvättas ;-)
Dahlin