fredag 6 mars 2009

Arkeologi längs ostkusten, på frammarsch!

I helgen som var ägde andra upplagan av seminariet "Arkeologi längs ostkusten" (även kallat Blankaholms-seminariet) rum. Arrangören Michael Dahlin hade dragit ihop en imponerande skara åhörare och föredragshållare, och under två dagar hölls 12 föredrag av 11 föredragshållare.


Kronologiskt spände ämnena från äldre stenålder upp i 1900-talet, men alla hade det gemensamt att de behandlade arkeologi eller kulturhistoria längs Sveriges ostkust. Vi bjöds bland annat på samlade godbitar från hällristningslegenderna Sven-Gunnar Broström och Kenneth Ihrestam, som tillsammans är upphittare av ca 1/5 (!) av Sveriges samlade kända hällristningar från bronsåldern. Som en bonus passade de även på att berätta om ett fyndräddningsprojekt kring den enormt fyndrika och intressanta gropkeramiska grav- och boplatsen vid Korsnäs på Södertörn. Ett annat spännande inslag var historikern Jan Sellings föredrag om skärgårdsfiske och kollektivt minne. Veronica Palm berättade också om det fantastiska fyndet av en vikingatida silverskatt i Hellerö, något som blev mycket uppskattat.

Som jag sagt tidigare, seminariet i Blankaholm är en mycket intressant och välbehövlig begivenhet, som om allt går väl kommer att vara en årligen återkommande händelse. För den intresserade kan härmed också meddelas att de två första upplagorna av seminariet planeras ges ut i bokform! Denna mycket läsvärda och intressanta volym planeras ges ut under Västerviks museums förlag under vintern 2009/2010, och ska förhoppningsvis således stå klart till nästa års upplaga av seminariet.

Ludvig Papmehl-Dufay, KLM

4 kommentarer:

  1. Självklart ska jag arbeta med att få till ett seminarie även 2010. Allt kan hända i Blankaholm!!!!

    Michael Dahlin

    SvaraRadera
  2. Låter bra det Michael! Jag tar tillfället i akt att tacka för en mycket trevlig helg, återigen. Boken kommer att bli en kioskvältare!

    Ludvig

    SvaraRadera
  3. Ser verkligen fram emot publikationen - och att delta vid nästa tillfälle
    :-)

    SvaraRadera
  4. Det tycker jag absolut du ska göra! Ostkusten sträcker ju sig dessutom längre norrut än till Södertörn, jag tycker det skulle vara kanon om fler uppifrån fick nys om detta och vill hänga på. En go publikation känns om inte annat som ett bra sätt att tala om vad som händer ;)

    Ludvig

    SvaraRadera