torsdag 12 mars 2009

Nu är vi på Högskolan med också!

I framtiden kommer även vi arkeologer på Högskolan i Kalmar att berätta lite på det här trevliga blogget om vad som händer hos oss. Vi håller naturligtvisst på med undervisning i arkeologi och utvecklar just nu många nya kurser och även ett nytt program kring kulturmiljön. Men naturligtvisst bedriver vi också en del arkeologisk forskning som berör förutom Kalmar län även andra regioner i Sverige och Europa.

Det viktigaste som sker under hela året hos oss är att Högskolan håller på att tillsammans med Växjö universitetet formar ett helt nytt lärosäte som kommer att heta Linnéuniversitetet. Eftersom det finns ingen arkeologi utbildning i Växjö kommer arkeologi ämnet utan större förändring att ha sin bas i Kalmar, dock med många nya möjligheter inom det nya universitet som blir mycket större än Högskolan är nu.

Det blir fler av oss som kommer att skriva här och vi ska alla använda etikettet "Arkeologi vid Linnéuniversitetet" så att det blir lätt att se varifrån inläggen kommer.

3 kommentarer:

  1. Bra initiativ - tycker även vi från det riktiga Linné-universitetet (=Uppsala)
    ;-)

    Allvarligt talat - Småland har varit en vit fläck på den förhistoriska kartan alltför länge. Det behövs en regional förankring

    SvaraRadera
  2. Superbra! Det gillar jag skarpt! Informationssamarbeten kan bara vara av godo!

    Sedan håller jag inte riktigt med Åsa, jag tycker personligen att Småland hävdat sig rätt bra under de senaste 10 åren. Det finns flera bra publikationer och publiceringar i tidskrifter på alla nivåer som berör Småland. Iofs handlar rätt mycket om metallålder och historisk tid.

    Personligen tyker jag att Linnéuniversitetet skall ordna en egen kulturhistorisk skriftserie så att ni slipper publicera er hos andra lärosäten och ger dem cred för era forskningsinsatser....

    SvaraRadera
  3. Leif - att det senaste årtiondet gett helt ny litteratur om Smålands förhistoria var ju precis min poäng. Det är först sedan högskolan i Kalmar fått en arkeologi-utbildning, som över tid examinerat studenter och knutit till sig forskare, som regionens förhistoria uppmärksammats mera kontinuerligt.

    Ta en titt i Regionalt-Interregionalt från 1997 om stenåldern i södra Sverige t.ex. Där är Småland som en närmast vit fläck (undantaget hällkistorna) eftersom det inte funnits ett UV-kontor eller större exploateringsgrävningar där på 80-talet.

    SvaraRadera