fredag 18 december 2009

Gladhammarrapporten är på gång!

Just nu pågår de t sista intensiva arbetet med att färdigställa förundersökningsrapporten från sommarens undersökningar som utfördes vid gruv- och Hyttområdet vid Gladhammar.

Ja nu sliter vi för fullt för att bli färdiga med rapporten. Det är ju ett massivt material som blev insamlat under de tre veckor som undersökningen höll på. Detta kommer också att visa sig då rapporten tenderar att bli tämligen tjock(!).

I somras fick vi också möjlighet att, med hjälp av en mobilkran, hissas ned i gruvhålen för att ta en titt. Detta har vi bloggat om vid ett tidigare tillfälle. Nu tänkte vi att vi skulle erbjuda alla er andra att följa med ner i gruvornas djup. Vi har sammanställt en liten film som togs nere i gruvan. Man får en lite känsla av hur det ser ut därnere, även om det naturligtvis inte slår den äkta upplevelsen. Filmen är tagen på ca 10 m djup och man ser tydligt sår av den brytning som skett på platsen framförallt genom tillmakning dvs eld. Detta syns som små ”negativa” bulor i väggarna, nästan som om man tagit en glasskupa och tagit ett tag i bergväggen.

Har ni ljud på datorn kan ni också höra lite av det ljud som var högst påtagligt där nere, mämligen droppandet av vatten.


Mycket nöje!


Nicholas Nilsson
KLM





2 kommentarer:

  1. Är arkeologerna ute och söker efter texter till sin blogg? Under sommaren borde det gått lättare, än nu när tjäle och snö kommit. Det skulle tas nya tag efter det första uppehållet, men vad blev det, en tummetott. Kanske har hela museet försvunnit. Gå in på google, de har funnit en hel stad från tiden innan Inka, i Brasilien vid gränsen mot Bolivia. Google borde kanske ta över med nytänkande och resurser.

    SvaraRadera
  2. Hej anonym!
    Vi jobbar på så gott det går och jag kan lova att det kommer att bli bättre liv i bloggen framöver. Du kan ju tipsa Google om din idé.

    Nicholas Nilsson

    SvaraRadera